top of page

VIKINGTIDEN

Vikingskip

Her ligger en mal på hvordan du kan lage et enkelt vikingskip med dine elever. Print ut både forsiden og baksiden. Elevene fargelegger og limer det på en kartong. klipp ut. Kanten nederst brettes innover som en fot/bunn. Seilet festet på en blomsterpinne og festes i bunnen på skipet med en god dæsj smeltelim. Vi laget dem i A3 størrelse. Kan også lages i A4. 
Skipets to deler limes sammen i begge endene. Det blir et hull i hekken og baugen. For dem som vil kan det evt. legges inn en kile. 

Her har Ilaf sammen med sine elever i 3.kl utviklet skipet med å bruke melkekartonger. Seilet er hentet fra malen du ser ligger over i pdf

Vi laget kodeknekker. Lag to sirkler. Den innerste sirkelen er litt mindre enn de andre. I den lages en luke/hull. På den store sirkelen tegnes inn runer langs ytterkanten. Vanlige bokstaver tegnes litt innenfor slik at de kommer overens med luken/hullet. Fest de to sirklene sammen med en splittbinders. Når det innerste hjulet snurres rundt vil en og en bokstav dukke opp i luken. Elevene kan da se hvilken rune som er riktig i forhold til bokstaven. 

Spydkasting

Å kunne kaste et spyd med stor styrke og treffsikkerhet var like så viktig for en viking som å være en god bueskytter. Trening i spydkasting begynte derfor også i ung alder. Det viktigste var å kunne treffe et mål. Å kaste spyd mot en blink var derfor en folkesport. En skulle også kunne kaste spyd med begge hender fordi en kunne jo bli såret i en arm, og da måtte en kunne bruke den andre. Vikingen måtte også kunne kaste spydet over de som var foran seg i egne rekker og treffe en motstander. Derfor var det viktig at en også kunne kaste langt.

Vi laget vikingbok

Lag vikingterninger med elevene

Elevene laget små faktakort om guder og fenomener i Vikingtiden

Elevene vevet seg belter eller pannebånd på ekte viking vis 

Lage animasjonsfilm

Flott animasjon om vikinger laget av 6.klasse ved Folkestad Skole

Vikingenes syn på hvordan verden var delt opp

Lage vikingsmykker

Elevene har laget vikingsmykke av hvit selvtørkende leire. Tråden er imitert skinn. Det var rimligst. 
Perlekjede er også laget av selvtørkende leire som er malt i diverse farger. 

Leire fra Clas Ohlson

Ny utstilling i Oslo på historisk museum

Øverst til venstre: Skålspenner til damedrakten.

Øverst i mditen: Nærbilde av håndtaket til Langeid sverdet. Funnet i Aust-Agder. 

Øverst til høyre: Nærbildet av håndtaket til et sverd. 

Nederst til venstre: En ombygd sverdspenne fra Karolingiske riket på 800-tallet. Brukt til å holde et sverd på plass, omgjort til en spenne når den kom til Norge. 

Foto privat

Tips til litteratur om vikingtiden

Gamilab- Vikingtiden

Lage vikinglandsby

6. trinn ved Bølersåen skole har laget en stor vikinglandsby av pappesker og naturmaterialer. Alt er nå utstilt på skolen bibliotek slik at alle på skolen kan beundre hus, skip mennesker og de detaljene. 
 

Design ditt eget vikingskjold

Tekststykker i matematikk om vikinger

Faktatekster om musikkinstrumenter i vikingtiden

bottom of page