top of page

TEKSTIL

Sy kosebamser

Jeg har kjøpt billige fleece tepper og sydd kosebamser av. Det er enkelt og kan gjøres enten med maskin eller for hånd. 
La elevene klippe til sin egen modell. Da blir de så utrolig sjarmerende og individuelle. De trenger ikke store biten stoff. Lurt om de legger papirmønsteret sammen først og ser at det passer proporsjonalt. Mange ganger lager de armer og bein for tynne. Husk at alt også skal ha sømmonn.


Bein, armer og ører er sydd ferdig og stappet med litt ull. Så legges disse delene inn i kroppen på vranga og vi syr igjen nesten hele kroppen. Vi lar det være en liten åpning i mellom beina. Så vrenger vi bamsen, fyller den med vatt og syr igjen. 

Sy hvite filthjerter

Klipp ut to like hjerter i filt. 

På det ene hjertet sys ca. 15 små perler rundt omkring. Ikke kutt tråden mellom hver perle. Bare fortsett syingen rundt. Det ser ikke ut på baksiden, men det gjør ikke noe. De lange trådene blir skjult inni hjertet.

Legg den andre delen inntil. Du skal sy de to delene sammen på retta. Hjertet skal ikke vrenges. Bruk knappehullssting rundt hele. Sy ganske tett. La det være et lite hull igjen og putt inn vatt i hjertet. Sy helt igjen.
I toppen av hjertet dytter du endene på et tynt silkebånd inn mellom stingene så endestykkene blir skjult inni hjertet. Fest hempen med et par sting. 

Plantefarging

Sammen med min gode kollega Gudrunn har vi laget et helt undervisningsopplegg om plantefarging. Hele oppskriften ligger på Naturfagsenterets hjemmeside.

Sy en mus

Fant bilde av en liten limt filtmus på pinterest. Siden vi skulle sy og fylle vår mus med vatt, ble bildet et utgangspunkt for å desigen vår egen mus til årets juleverksted hos oss. 
Full instruksjon ligger i pdf'n 

Hvordan lage vennskapsbånd
Sy pladasker

Alle våre 55 elever i 4.klasse har sydd seg hver sin pladask.  De fikk ferdig oppklippet kropp, da stoffet er såpass kostbart at vi lærere har utnyttet hver lille bit. Nebb og føtter klippet de ut selv.  Pladasken er fylt med vatt og i stumpen har den en liten pose med tørre riskorn for å få litt tyngde. 
Øynene er slike ferdige vingleøyne som er limt på. 

Brodering med korssting

Vi bruker ruteark og tegner først mønster før broderingen.
Her er et par eksempler på mønster fra 5A med påskemotiv. 

Hvordan brodere 

Jeg har da laget en veldig, veldig enkel video til mine elever om hvordan man syr korssting. Dette er helt sikkert ikke riktig teknikk og håndarbeidseksperter river seg sikkert i håret. Men vi syr med det nebbet vi har. 55 elever har kost seg med å sy påskekyllinger. Så er dere advart :-) 

Strikke baller

Det å strikke baller er både morsomt og lett. Om noen strikker stygt eller litt skjevt, ja så gjør ikke det noe. Ballen er satt sammen av kvadrater i enten ulike farger eller i samme farge.
Først strikkes en rad bestående av 4 like kvadrater. Du kan så starte å strikke to kvadrater ut ifra den remsen. Elevene kan også strikke 6 helt individuelle kvadrater og sy dem sammen til slutt. 
Ballen fylles med kardet ull førog syes sammen. 
Til slutt kjøres ballene i vaskemaskinene på vanlig vaskeprogram, cå 40 grader. 

Her ser du ferdige baller klar for vask. 
De er fylt med ullvatt og alle sidene er sydd sammen med samme ulltråd som ballen er strikke i. 

Selv om formen i utgangspunktet er en terning, vil den strekke seg og bli til en ball når du fyller den med ullvatt. 

Etter en runde i vaskemaskinen blir de til kuler. 

Ballene er strikket av ullgarn kjøpt på Europris. Merket var iglo ulgarn.
ca 12-15 masker på raden.
Rettstrikk hele veien. 

 

Hvert nøste koster 24,90      

Det går 3 nøster på 6 baller

Hver ball koster kr. 12,45

Ferdig tovedeballer etter en runde i vaskemaskinen. 

bottom of page