Mat og helse

Samiske matretter

Samisk brød

En god oppskrift som er brukt mye ute i skogen med elevene.
Kan også stekes på kjøkkenet. 

Vi lager mat ute

Laks

Vi stekte en hel laks på bålet og serverte til elevene. Vi renset fisken for innvoller og pakket den inn i aluminiumsfolie. La litt fett i bunnen. Vi droppet pepper for det hadde de ikke i steinalderen i Norge. I stedenfor drysset vi litt havsalt over.  

 

Fisken ble servert på små oppkuttede treskiver av osp. Det luktet godt og ga en nydelig smak sammen med fisken. 

Brød

I tillegg laget vi små brød som vi stekte på en stor flat stein over bålet. Deigen ble laget ute i skogen og sto til heving før de ble stekt. 

Pannekaker

Steking av pannekaker i skogen er populært. Vi har med røra i sekken på plastflasker. Noen ganger får vi foresatte til å lage en 1,5 l flaske som de sender med. Andre ganger lager vi lærerne på trinnet røra og tar med selv. 

Vi steker pannekakene på ei gammel jernpanne. Kjøpt på loppemarked. 

Pinnebrød

Å lage pinnebrød er veldig morsomt. Da lager jeg stort sett en pose med bare de tørre-ingredienser til hver i. Ute i skogen tilsettes vann og olje. Så må elevene selv kna deigen ferdig inni posen. Vi har alle ferdig spikket grillpinne som er med på tur etter tur. Deigen formes til en pølse som surres rundt pinnen og stekes over bålet. 
En liten sprut syltetøy i senter av brødet er godt. 

Suppe

Vi lager ofte suppe eller koker opp saft ute i skogen. Ingediensene kutter vi opp ute i naturen med rene kniver på skjærefjøl. Har med ei 10 liters gryte som vi setter på ei rist over bålet. Rista står alltid på vår faste plass. Vann har jeg med i en dunk. 
Tar også med meg et par buljongterninger og tilsetter suppa. Vi spiser suppa av drikkekoppene vi har med oss. Hvis vi trenger gaffel, spikker elevene det til seg selv. Suppesleiva er det en elev som har laget til meg. 

Vi lager julegodteri

Vi samler på store tomme olivenglass som vi bruker til jul. Disse pynter vi med glitter og stas. Oppi legger vi hjemmelagede kokosboller eller risboller.

Noen ganger baker vi peppernøtter og har i egne glass også.
 
Dette blir fine julegaver.

Harepusboller til påske

Foto Gro W

Vi har formet hver vår harepus av bolledeig. Øynene er av rosiner. Jeg prøvde en slik ferdigpakke med deig, men det blir langt rimligere å kjøpe ingredienser i stort, og lage deigen selv. 

Vi lager løvetannsaft