top of page

Samer

Laget av: Helene Holst Krogtorp

Filmlenker

Gode nettsteder

Samenes nasjonaldag

Samiske kunstnere

Kjent samisk multikunstner. Laget musikken til Veiviseren, dikter, poet og billedkunstner. 
Han joiket under åpningen av OL på Lillehammer.

Nils Aslak Valkeapää

1943-2001

 

Britta Marakatt-Labba

1951-

Britta Margareta Marakatt-Labba er en svensk samisk tekstilkunstner, maler og grafiker.

Kunst & Håndverk

I midten av hver broderi er det festet en liten bit med kråkesølv som vi har plukket selv på tur. Det glitrer fint og blir brukt i belter på samiske kofter. Ellers er det brukt filt og pene glassperler. 

Søljer

Søljer et et nydelig håndverk. La elevene forske på søljer. 
Hvorfor er søljer så viktig i samisk kunst og bunadtradisjonen. 
La elevene se på om søljer brukes til hverdagen eller til fest.

 

Fra gammelt av trodde folk at gjenstander av sølv og andre metaller kunne verne mot onde makter og bringe lykke. Sølv var en viktig handels- og byttevare, og samene byttet blant annet til seg søljer både fra Russland, Finland og Sverige, for å pynte koftene sine med​.

5. trinn på Bøleråsen skole har laget disse søljene. 

Samisk sol- Beaivi

Fargelegg eller mal et sol- og månesymbol fra en runebomme

Solsymbolet  ble tegnet og publisert  i 1988 av den samiske multikunstneren
Nils Aslak «Áillohaš» Valkeapää, da hans bok «Beaivi, Áhčážan», eller på norsk «Solen, min Far», ble utgitt av DAT-forlag. Solsymbolet er brukt på runebommer til alle tider og er svært viktig i Sãpmi. Det mest kjente solsymbolet er inspirert av en bomme fra Åsele Lappmark. Den har vært kjent siden år 1693. 

(kilde Ernst Manker, Die lappische Zaubertrommel. Bind 1, runebomme nr. 65) 

Etter en god ide fra Jentoftsletta barnehage, Bodø har vi malt dette symbolet både med slik "puff"maling og strax maling til vegg. En liter med  gul straxmaling er ikke så kostbart og den er litt tykk og tørker fort. 
I tillegg har vi har også laget noen hvor vi har klippet ut hullene og dekket dem med gult silkepapir. 
Du ser dem hengene i taket her på vår skole. Solstrålene har vi fargelagt i samiske farger. 

Elevene til Pernille Kalseth har festet små biter med silkepapir på kontaktpapir. De har klippet ut sola i svart kartong og fjernet de fire bitene i midten. Lærer har festet en bit kontakpapir over hullene med limsiden opp. Da kan elevene selv feste silkepapirbiter på. 

Samisk herrelue 

Decorated Sami hat for men.

By "color line"

Source: https://www.flickr.com/photos/sunrise/3985369/

La elevene forske på ulike samiske herreluer eller dameluer. De er svært forskjellige ettersom hvilket sted du er i fra i Sápmi .  

«Den som bærer en stjernelue på hodet, går seg aldri vill» sier et samisk ordtak. Den samiske herreluen, også kalt «fire vinders-lue» er karakteristisk med de fire snutene i toppen.

En stjernelue fra Karasjok kan være fylt med dun og kantet med oterskinn. Innvendig kan den være kledt med et vakkert fargerikt stoff!
Lua kalles šávká eller čiehkgahpir på samisk.
En jentelue kalles gahpir.

Lage lassoring

Elevene mine i 7.klasse har laget lassoring. Vi hadde en "ekte" lassoring i bein, men vi laget i tre. 
Lærer kjøpte inn plank av gran 3,6x9,8 cm og hver elev fikk utdelt sin bit på ca 15 cm.

Hver lassoring ble ca 12x6 cm stor.

Elevene tegnet selv formen, de saget selv ut med liten sag og grovspikket med kniv. Etterhver pusset og pusset de ytterformen til. Når den var fin, fikk de borre de 2 hullene. Så ble disse hullene pusset. Til slutt hadde vi lassokonkurranse utendørs med selvlagede lassoringer.

Jeg kjøpte tau på en båtbutikk. 

Tau og knuter

Kabylsk vev

Samisk flagg

Vi har laget det samiske flagget i snøen ved hjelp av vannmaling rørt ut i vann. Vi brukte en sprayflaske og pappkrus til å få malingen utover. For å få ringen til, la vi på ny snø som vi malte

Tips til arbeidsoppgave med det samiske flagg. Se på geometrien i flagget. Regn ut areal, omkrets, forhold, radius på sirkelen(sola) i flagget, hvordan regner man omkrets av en sirkel, hvordan regner man areal av en sirkel. Hvor store er hvert felt i forhold til hverandre. Kan man finne brøk i flaggget. Hvor stor brøk er det røde feltet? 

Gode bøker

Den eldste samiskspråklige originallitteratur er skrevet i Guovdageaidnu. Det er fortellinger av Lars Hætta og Anders Bær. Disse blei skrevet på 1850-tallet, men først utgitt i 1958 under navnet Muitalusat og kom i andre opplag med ny rettskriving i 1982. 

Veldig fine bilder av hverdagslivet i Sápmi

Zepplin 5 har om samiske eventyr på side 114-121

Samiske eventyr

Samiske stjernebilder

Samisk klesdrakt

Samiske drakter står i en særstilling og kan hverken betegnes som folkedrakt eller bunad. I samisk kultur eksisterer en ubrutt tradisjon. Selv om drakten kan forandre seg har den trekk som går tilbake til middelalderen. Det er store regionale variasjoner innen samisk draktskikk, som i hovedtrekk følger dialektgrensene. 
Dagens samiske drakter er levende og preges av tradisjon, endring og kreativitet. Dette kommer til uttrykk i moderne samisk design. Det er i dag vanlig å bruke samiske draktdetaljer sammen med moderne plagg for å vise identitet og tilhørighet.

Det hører med til sjeldenheten at reindriftsutøvere bruker kofte på jobb. Det er  «turistversjonen» Kofta er ikke lengre et hverdagsplagg, men samene bruker kofte i større grad enn nordmenn bruker bunaden sin. Man kan si at kofta er et høytidsplagg - det er like vanlig å se den i bruk i begravelser som til bryllup og fest. 

 

Søk på google eller bruk pinterest mappa jeg har laget. (lenke nedenfor) og finn bilder av samenes vakre kofter. La elevene studere fargene og se på dem i sammenheng med flagget. Tegn så en eller flere kofter. 
Lenken under her er til en svensk side med drakter du kan printe ut for fargelegging.

Det finnes utrolig mange vakre kofter. La elevene bli kjent med alle typer kofter fra ulike deler av Sapmi

Musikk

Joik

Under musikk på siden til Nordlige folk finner du  flere dyrejoiker, blant annet bjørne,- hare,- og myggjoik  + Gahttu (kattejoik) fra Youtube som inspirasjon til å lage egne joiker sammen med elevene dine.

Ella Marie Hætta Isaksen

Kreditere Foto: Tore Sætre / Wikimedia
Se  http://www.setre.net/.

Marja Mortensson

Kreditere Foto: Tore Sætre / Wikimedia
Se  http://www.setre.net/.

Marja Helena Fjellheim Mortensson er en musiker fra Svahken sijte i Engerdal. Hun er sørsame og bruker sørsamisk joik i sin musikk.
I 2017 utga hun debutalbumet Aarehgïjre. På sitt andre soloalbum, Mojhtestasse - Cultural Heirlooms, medvirket jazzmusikerne Jakop Janssønn og Daniel Herskedal.

Språk

Sametinget har gitt ut en app hvor du kan lære deg ukedager, si god dag på nord-, sør- lule- enare- eller skoltesamisk, i tillegg til finsk.
I appen kan du også høre uttalen på ord og setninger.

Tips til arbeidsoppgaver. Lær å skrive de samiske bokstavene på datatastatur. 

  • Samene har en rik tradisjon for muntlig fortellerkunst og joikpoesi

  • Man regner i dag med at det finnes 9 levende samiske språk

  • Den første skjønnlitterære boken skrevet originalt på samisk, Johan Turis Muitalus sámiid birra, utkom i 1910, og handler om reindriftssamenes liv

  • Samsik forfatterforening ble stiftet i 1979

  • Det utkommer mellom ti og tyve samsikspråklige bøker i året
                                     Kilde Store norske leksikon

Samiske matretter

Samisk brød

En god oppskrift som er brukt mye ute i skogen med elevene.
Kan også stekes på kjøkkenet. 

Fisk

Vi har spist ørret og laget fisk på bål, da fiske også er en primærnæring for samene. 

uten sjølaksefiske forringes den sjøsamiske kulturen.  

Tørking og røyking av fisk er tradisjonelle konserveringsmetodar. 

Tørking og røyking av fisk er tradisjonelle konserveringsmetodar. 

For å klare seg i karrige område har det vært nødvendig med mye kunnskap om hvordan man kunne skaffe seg råvarer fra naturen og tilberede disse til næringsrik og smakfull mat. Her er det mye lokal og samisk kunnskap som i stor grad har gått ut av daglig bruk, men som med fordel kan hentes frem igjen.

Kokkelærer Nils Harald Moe, har skrevet flere bøker om mat fra nord. Han har også skrevet om hvorfor så mange døde under Arktis-ekspedisjoner. Han mener dette skyldest mangelfullt kosthold: "Moe mener at polfarerne i mye større grad burde benyttet seg av nordlendingene. - Kunnskapen om kosthold hadde vi her oppe tidlig. Her var man vant til å bo under ekstreme forhold. Samene kjente også godt til betydningen av C-vitaminer."  Moe hevder også at kunnskapene om kosthold var en viktig årsak til at samer ble tatt med på noen av de store polarekspedisjonene. Både Nansen og Amundsen nevner samenes kunnskap om skinn og klær som helt avgjørende for å overleve i polareområder. 

Samisk veiviser

Snap: samiskveivisere

De samiske veiviserne reiser hovedsaklig rundt på videregående skoler, men besøker også gjerne andre ungdomsfora og  studenter ved lærerutdanningene i landet, og opplever at deres kunnskaper er sterkt etterspurt også på dette nivået. Årlig velges det fire samiske ungdommer mellom 18-25 år for å bli samiske veivisere.

Podcast

Malimos samehefter

Teaching funtastic sine sameopplegg 

Samiske eventyr på app til salgs 

Denne filmen synes jeg passer best for ungdomsskolen

Mot slutten av vinteren i nord, når solen endelig titter opp og det evige mørket er forbi, blir et lite reinsdyr født. I "Ailos reise – Et nordnorsk eventyr" må nyfødte Ailo overvinne prøvelsene som står foran ham i den til tider brutale nordnorske villmarken. Her får vi se nordnorsk natur på sitt aller flotteste og med alt det har å by på - et fantastisk dyreliv og nydelig landskap. Hvordan er det å vokse opp i denne magiske verdenen?

"Ailos reise" er virkelig et magisk eventyr for hele familien, hvor handlingen finner sted midt i hjertet av det fantastiske Nord-Norge.

Denne filmen har fått 6 års aldersgrense

Inspirasjonshefte-

Arbeid med samisk språk og kultur i barnehagen 

Heftet er utviklet av Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen, Nord universitet. Tekst og innhold: Kathrine Pedersen, rådgiver barnehage, Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen. Birgit Å. Andersen, styrer, Árran Barnehage. Heftet er utviklet i samarbeid med utvalgte barnehager. Utgitt 2018

VELKOMMEN TIL TIDSREISE SÁPMI SKOLE

Tidsreisen Sapmi er en app du kan kjøpte . Den koster for tiden 179,-

Her finner du tilleggsressurser til bruk av Tidsreise Sápmi Skole i undervisningen: lærerveiledning, oversikt over hvilke kompetansemål som dekkes av Tidsreise Sápmi Skole og oversikt over hvilke tema du finner i appen.

Friluftsliv i skolen

Minecraft

UiA har i samarbeid med Skogliv.no, Gáisi språksenter og Samisk høgkole, laget en samisk verden i Minecraft Education. 

Anders Sunna

bottom of page