top of page

Lag egyptbok med med mange temaer

Jeg anbefaler å lage et hefte/bok om temaet Egypt. Vi laget en kriterieliste over temaer som skulle omtales og skrives om i heftet. Alle elevene fikk utdelt A3 ark som ble brettet på midten. De kladdet først på egne ark og førte så inn i heftet. 

Faktakort

Alle elevene valgte seg ut 5 guder som de ville finne ut mer om. Hver gud fikk et faktakort på ca- 20x10/15 cm store kartongark. Litt stiv og god kartong. På forsiden ble guden tegnet og på baksiden ble det skrevet fakta om guden. 

Kodeknekker

Alle fikk utdelt to sirkler som ble satt sammen med en splittbinders. Dette ble til et hjul hvor hieroglyfen kom i det ene området og bokstaven kom i det andre. Så skrev alle hemmelige beskjeder til hverandre som måtte løses ved hjelp av hjulet. 

Her har eleven brukt splittbindersen i midten som et element i dekoreringen av forsiden. Ra sitt øye

Kiste/ Sarkofag med mumie i

Alle elevene fikk to piperensere som de surret sammen til en mann. Så tok vi garn rundt for å få litt fylde på kroppen. På toppen satte vi en vattkule. 

Vi rev opp bomullslerret i strimler og surret inn mannen til en mumie. 

Vi fikk tak i ferdig lagede kister på amazon. Du kan lage dine egne også ved å brette av papir. Søk etter mønster på pinterest. 

Detaljer ble tegnet med tynn sprittusj etter at malingen var tørket. 

De kanopiske krukker

Vi laget krukker av et syltetøyglass med avispapir på dyppet i tapetklister. Denne ble malt hvit når den var tørr. På lokket limte vi på et lite keramikkhode av en av figurene. Hodet ble brent og malt med vanlig akrylmaling. Noen elever laget et lite organ som hørte til hver krukke og la oppi.  

This photo was taken by Nina-no- Nina Aldin Thune

Her er to lokk til våre kanopiske krukker. De står nå til tørking og skal brennes i brenneovn. Vi har brukt blåleire. Hver elev har fått 400 gram leire til å lage hodet av. 

Krukken lager vi av et syltetøyglass med avispapir dyppet i tapetklister på. 

Foto privat

Papyrus

Foto privat

Skrivesenterets tips

Nysgjerrigper om Egypt

Nysgjerrigper nr. 2, 2017 

Elever i kostymer viser frem forsøk med å lage sminke av knust lapis stein

Ellers laget vi en mumie av piperensere og opprevet bomullsstrimler. Vi balsamerte eplebiter i natron. Vi laget de 4 kanoptiske krukkene av pringlesrør og plastelina. Vi skrev faktatekster og laget et Egypt hefte. Vi studerte livet til gjødselbilla og så på egypternes overtro med solen som ble dyttet over himmelen. Vi laget en scarabe og en Kartusj i leire som vi hang en skinntråd i. Elevene elsker den grufulle metoden med balsamering og vi så selvfølgelig på hvem som er i slekt med hvem av gudene og hva deres rolle var. Tutankhamon er et kapittel for seg. Som en liten morsom sak så lærte de også om Amonmin, en meget spesiell gud ;-)
Jeg har selv vært i Egypt flere ganger og viser bilder fra f.eks Luxor og Kongenes dal. Jeg forteller da om skattene og hvordan dalen ble oppdaget. Nilsen betydning må også med. Vel, jeg kunne krevet og skrevet. Dette er bare et så fengende tema. Lykke til 

Balsamering av eplebiter

Kjøp et par pakker med natron og ha alt pulveret i en boks. Skjær ut en figur av en epleskive. (En helt enkel figur- ser ut som en seigmann)  Legg figuren på et ark og tegn rundt. Legg så figuren ned i natronet, dekk helt til og la den ligge der en uke.
Sammenlign så den tørkede figuren med omrisset dere har tegnet på arket. Se hvor skrumpet inn eplefiguren er blitt. I Egypt hadde de fjell av natron. Lett å få tak i. 

Les en felles bok

I denne boken av Jørn Lier Horst 
kommer det en mumieutstilling til Elvestad og det skjer en rekke uforklarlige ulykker blant de ansatte ved museet. Det ryktes at museet er rammet av farao Tutankhamons forbannelse. Er virkelig den gamle myten årsaken til de mystiske ulykkene eller finnes det en annen forklaring? Barnedetektivene Tiril, Oliver og sporhunden Åtto er på saken.

I boken er det også flere koder med hieroglyfer som er spennende å løse.

Boken er også filmatisert.

bottom of page