Verdensrommet

Månefaser

Foto Gro W

Foto Gro W

Månekunst for de yngste

Elevene får utdelt en stor papptallerken hver. Tallerkenen brettes på midten og brettes så ut igjen. På den ene halvedelen får de klemme ut en dæsj hvit maling og en dæsj sort maling. Så bruker de fingene og fordeler malingen litt utover på halvdelen. Ikke rote mye rundt, bare lett fordeling. Etter dette skal de brette tallerkenen sammen igjen og gni på den i alle retninger. Da vil malingen under blande seg og i tillegg smitte over på den andre tomme halvdelen. Brett tallerkenen ut igjen og beundre kunstverket. Dryss gjerne litt sølvglitter på malingen mens den er våt. (bittelitt)
Mens malingen tørker tegner elevene en liten The eagle eller romfarer Armstrong som de klipper ut og limer på sin måne. Ta hull i toppen og heng opp med tråd. Baksiden av månen forblir tom, men vi kan snakke om at nå har kineserne akkurat vært der og tatt nydelige bilder av baksiden av månen. Vi på jorda kan ikke se baksiden av månen.

Yutu 2 på månen

Tema stjerner

Illustrasjon laget av Gro W

Myten om Herkules

Lag stjernekikkert

Lag stjernekikkert av en Pringlesboks fra Nysgjerrigperbladet

Bruk en gammel boks og dekk den med pent papir. Klipp ut sorte pappsirkler som passer perfekt inn i lokket på boksen. Ta ut pappskiva og stikk hull med en nål slik at du får et stjernetegn. Legg pappskiven tilbake med bildet mot deg.
Stikk så et hull i metallbunnen av boksen. Hold røret mot lys og kikk inn i hullet i bunnen av boksen. 

Planetene

Morsom huskeregle for planetenes rekkefølge

Lag planetene

Vi har laget alle planetene i solsystemet vårt ved hjelp av små vattkuler og ballonger. Elevene ble delt inn grupper og fikk ansvar for hver sin planet. De laget power point foredrag om hver, og fremførte for hverandre. Planetene ble hengt i skolens mediatek til pynt. 

Foto Gro W

NASAs ressursside

Hvordan har jordkloden utviklet seg?

Her er en animasjon av jordkloden om hvordan den har utviklet seg. Du velger selv hvor mange år tilbake du skal gå