top of page

FN-dagen

Sanger om vennskap

Jeg må bare tipse om sidene til FN. De er fulle av informasjon, blant annet fine bilder og tekst til de nye bærekraftmålene. I tillegg har de egen skoleside med ferdige undervisningsopplegg og link til FN-filuren, som er en barneside med kjempefine oppgaver som er fine til å bryte opp undervisningen med 

UNICEFs ”School-in-a-box” inneholder det mest nødvendige materialet for å undervise 80 barn. Den består av pedagogisk utstyr til lærere og materiell til barna. Esken gjør det mulig å gjennomføre undervisning hvor som helst, noe som er essensielt i konfliktområder hvor skoler ikke lenger eksisterer.

Foto Gro W

Av See File history below for details. - Flag of the United Nations from the Open Clip Art website. Modifications by Denelson83, Zscout370 and Madden. Official construction sheet here.United Nations (1962) The United Nations flag code and regulations, as amended November 11, 1952, New York OCLC: 7548838., Offentlig eiendom, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=437460

FN-SALEN

Foto Gro W

Trygve Lie

Trygve Lie var en norsk politiker og den første generalsekretæren i FN (1946–1952)

Foto Gro W

Sikkerhetsrådet i FN

Foto Gro W

Da bygget var under planlegging og FN ble ledet av nordmannen Trygve Lie ble de skandinaviske landene bedt om å donere og utsmykke hvert sitt rom. Norge fikk tildelt salen der Sikkerhetsrådet har sine møter. Rommet ble utformet av arkitekten Arnstein Arneberg, kunstneren Per Krogh laget veggmaleriet som henger rett bak det hesteskoformede møtebordet, mens Else Poulson designet tapetet.

Det er også brukt marmor fra Fauske i bygget, ikke minst synlig fra møter i generalforsamlingen hvor de grønne marmorflisene blir bakgrunn for talerstolen.

Dilemmakort

Lag fredsdue

Mange ideer til hvordan man kan sy en due

TIPS:

La barna som har tilknytning til andre land enn Norge holde opp flagget sitt og si noe (samme setning) på sitt språk, f.eks. "Gratulerer med FN-dagen". Evt vis flagget på storskjerm, og kanskje også plassering på verdenskart/jordklode.

Det finnes youtubefilmer der de sier samme setning på mange språk. Det går et sus gjennom salen når elever gjenkjenner morsmålet sitt eller et feriespråk.

La alle barna skrive et ønske for verden på et hjerte eller ei fredsdue de kan dekorere. Alle leser opp ønsket sitt, og fester det på ei stor tavle eller en plakat når de har lest/sagt ønsket. Synge "Ballongvisa", "Morgendagens søsken", "I natt jeg drømte".

FN-parken

Vikeså er et tettsted og administrasjonssenteret i Bjerkreim kommune, sør i Rogaland. Like sør for sentrum ligger en FN-park med en bauta til minne om den første norske soldaten som omkom i en FN-operasjon. Det skjedde da Annbjørn Gjedrem fra Bjerkreim ble skutt ned med harpunliknende gjenstand under vakttjeneste mens han var soldat i DanNor III. Tidligere FN-ambassadør Ole Ålgård stod for avdukingen av minnebautaen, som var reist av Rogaland FN-Veteranforening, på FN-dagen i 1994. I 2005 ble det reist åtte miniatyrbautaer over de andre fra Rogaland som har mistet livet i FN-tjeneste.

Foto Gro W

Lag vennskapskjede

TV-aksjonen LEGER UTEN GRENSER 2022

Her er en faktatekst og noen spørsmål til lesetekten om TV-aksjonen.

Nydelig sang å synge med elevene

Vaksiner

En ny vaksine har nå blitt utviklet (R21/MM)3. Håpet er at denne vaksinen skal gjøre det mulig å nå WHO's mål om en vaksine som gir minst 75 prosent beskyttelse mot malaria.

bottom of page