top of page

Paul McCartney

James Paul McCartney (født 18. juni 1942 i Liverpool i England) er en britisk musikker, komponist, skuespiller og låtskriver. Han er mest kjent som et av de fire beømte medlemmene i musikkgruppen The Beatles

McCartney begynte sin musikkarriere med bandet The Quarrymen (1957–1960), der var John Lennon leder og sologitarist.  Etterhvert skiftet bandet navn til The Beatles.

Sammen med John Lennon ble McCartney verdenshistoriens mest suksessrike komponister. The Beatles hadde til sammen 20 hits som toppet de amerikanske hitlistene.

 

McCartney spilte mange instrumenter, Han spilte sologitar, blokkfløyte, trommer  og piano.

Etter at The Beatles ble oppløst, begynte han på en solokarriere. Han dannet dogså bandet Wings (1971–1980). Han har siden vært soloartist, men har også samarbeidet med blant andre Stevie WonderMichael Jackson og Kanye West.

 

Paul McCartney har hatt ni listetopper som soloartist eller med Wings. Så sent som i 2018 toppet et av hans album albumistene til Billboard. Han har også gitt ut flere klassiske verk.

 

McCartney startet Liverpool Institute for Performing Arts, en høyskole for scenekunst, musikk og lydteknikk. Han har også en rekke ganger holdt forelesninger for studentene og utdelt diplomer til avgangsstudenter. Det er flere fra Norge som har gått på denne skolen. Alle sier det er en fantastisk skole å gå på.

McCartney står oppført i Guinness rekordbok som den mest fremgangsrike komponist innenfor moderne populærmusikk. Han har skrevet over 50 sanger som har kommet på «topp ti» på hitlistene.

 

Sammen med de andre medlemmene i The Beatles ble han utnevnt til medlem av Order of the British Empire av dronning Elizabeth II i 1965.

 

I 1997 ble han adlet til ridder.

 

Musikkmagasinet Rolling Stone rangerer McCartney som tidenes nest beste låtskriver, foran John Lennon. På toppen står Bob Dylan som også har fått Nobelprsien i litteratur for sine tekster. 

 

bottom of page